Up Owners Club banner
61 - 80 of 100 Posts
Spróbowałbym eksperymentować, ponieważ jestem pewien, że wiele mikroprzełączników może wykonać to zadanie, być może z małymi adaptacjami... Nawet jeśli użyjesz przełącznika, który jest nominalnie określony jako 'niskoprądowy'... Jaki jest minimalny prąd wymagany do niezawodnego przełączania przekaźnika (łatwy do zmierzenia za pomocą DVM i potencjometru lub kilku rezystorów)? Ogólnie rzecz biorąc, cewki w przekaźnikach mogą być zasilane mniejszym prądem, niż faktycznie zużywają.
Jasne, możesz tam zamontować inny typ mikroprzełącznika. Może to wymagać pewnych kombinacji, aby uzyskać właściwą pozycję. Albo po prostu musisz kupić ten sam rozmiar, z tymi samymi kołkami ustalającymi, co znacznie zawęża opcje. Głównym problemem jest znalezienie przełącznika o wysokiej oczekiwanej żywotności dla prądu znamionowego, który w tym przypadku powinien wynosić co najmniej 0,2 A.

Osobiście uważam, że wymiana przekaźnika na ten sam, który już tam jest, kilka razy w ciągu życia samochodu, nie jest zbytnio skomplikowana, więc po prostu trzymałbym się tego, co jest teraz.

Oczywiście, jeśli ktoś doda jakiś obwód sterownika przed przekaźnikiem, można wybrać mikroprzełącznik o bardzo długiej oczekiwanej żywotności. Być może coś takiego pomiędzy mikroprzełącznikiem a przekaźnikiem zadziała: https://docs.rs-online.com/7991/A700000007077259.pdf

Lub kup przekaźnik kontaktronowy i magnes.... Może przełącznik oparty na efekcie Halla, jeśli w pobliżu jest zasilanie.

Czy ta część wygląda tak?

Jestem pewien, że trochę wyszukiwania na eBay (itp.) coś znajdzie...
Część ta była na kilku zdjęciach, a katalog producenta został połączony. Sprawdź to z kodami, które zostały rozwiązane. Krótko mówiąc, nie, to zawodzi na wielu kontach. Złe nóżki, brak pinów prowadzących, prawdopodobnie nie chronione IP i tak dalej. Czy tę część można przylutować do płytki drukowanej? Prawdopodobnie tak, za pomocą przewodów połączeniowych. Czy to zadziała, prawdopodobnie tak, ale trzeba by ją przykleić, aby mieć pewność, że się nie przesunie.

Trochę wyszukiwania na eBay zostało zrobione, myślę, że więcej niż trochę, ale nikt nie wydaje się sprzedawać dokładnie tej części. Najbliższe dopasowanie jak dotąd pochodzi z aliexpress. Ale tam też nie ma pinów prowadzących.

Przełącznik kontaktronowy sterowany magnesem prawdopodobnie wytrzymałby długo, ale jego mechaniczne ustawienie to rzeczywiście duży hackathon.

Naprawa na pewno nie jest tak trudna, jeśli chcesz eksperymentować i przerabiać/przeznaczać części do dopasowania. To nie tak, że brakuje ci kondensatora strumienia lub kryształów rubidu! Wycofuję się z tej dyskusji... Powodzenia.

Jestem pewien, że trochę przeszukiwania eBay (itp.) coś znajdzie....
Cóż, w końcu miałeś rację. Znalazłem to:

Trzeba by było wziąć dźwignię z oryginału i zamontować ją na tym. Być może ktoś z Wielkiej Brytanii może dowiedzieć się, czy Radwell faktycznie dostarcza. Powinno to być wtedy w zasadzie drop-in, wystarczy odciąć środkowy bolec i wziąć dźwignię ze starego i powinno być dobrze.

RS ma również to: DC2C-K9AA | ZF Mikroschalter Knopf-Betätiger verdrahtet, 10,1 A @ 250 V AC, SPDT IP 6K7 3,33 N -40°C - +120°C | RS

Tak, to normalnie zamknięty (NC) przełącznik, używający tylko lewego i prawego styku i ma piny lokalizacyjne. Jest oznaczony tylko "DCB", ale powiedziałbym, że powinien to być DC3B-K9L. Dźwignia ma około 20 mm długości, wydaje się być niestandardowa dla VW, więc użyłbym oryginalnej. C jest za krótkie, a D za długie...

Mam nadzieję, że to DC3, który wytrzyma 50 tys. cykli; Mam już >13 tys. włożeń wtyczki w moim 5-letnim samochodzie, więc przynajmniej tyle samo naciśnięć mikroprzełącznika... Zmierzyłem również 165mA przepływające przez niego, gdy nie jest wciśnięty, co przyczynia się do starzenia. Nie jestem zaskoczony, że kilku użytkowników zgłosiło problem i spodziewam się, że ta liczba wzrośnie.
To bingo: DC2C-K9AA | ZF Przycisk Micro Switch, okablowany terminal, 10,1 A przy 250 V ac, SPDT, IP6K7 | RS

W okolicy komponenty RS można zamawiać za pośrednictwem sprzedawców elektroniki, bez dodatkowych opłat.

Mój E-up ma ten sam problem. Działał dobrze przez trzy lata, potem zaczął działać przerywanie, a teraz działa cały czas. Wyjąłem drążek i przetestowałem przełącznik, który wydaje się przełączać między obwodem otwartym w pozycji parkowania a kilkoma omami po naciśnięciu przycisku, ale nie ma kliknięcia z przekaźnika. Zabrałem go dzisiaj do dealera VW, który twierdzi, że to problem z oprogramowaniem!!!

Mój E-up ma ten sam problem. Działał dobrze przez trzy lata, potem zaczął działać przerywanie, a teraz jest stały. Wyjąłem drążek i przetestowałem przełącznik, który wydaje się przełączać między obwodem otwartym w pozycji parkowania a kilkoma omami po naciśnięciu przycisku, ale nie ma kliknięcia z przekaźnika. Zabrałem go dzisiaj do dealera VW, który twierdzi, że to problem z oprogramowaniem!!!
To w 99,x% problem sprzętowy. Ale czasami problemy sprzętowe mogą mieć obejścia programowe.

To w 99,x% problem sprzętowy. Ale czasami problemy sprzętowe mogą mieć obejścia programowe.
Zgadzam się. Chociaż moje 40-letnie doświadczenie w oprogramowaniu lotniczym sugerowałoby 99,99% prawdopodobieństwa, że jest to przyczyna sprzętowa. Oprogramowanie jest często rozwiązaniem problemów ze sprzętem.

Mój E-up rozwinął ten sam problem. Działał dobrze przez trzy lata, potem stał się przerywany, a teraz jest stały. Wyjąłem drążek i przetestowałem przełącznik, który wydaje się przełączać między obwodem otwartym w pozycji parkowania a kilkoma omami po naciśnięciu przycisku, ale nie ma kliknięcia z przekaźnika. Zabrałem go dzisiaj do dealera VW, który twierdzi, że to problem z oprogramowaniem!!!
Zatem warsztat nalegał na wykonanie diagnostyki, która wykazała, że wymagane są dwie aktualizacje oprogramowania. 140 funtów za diagnostykę i 300 funtów za aktualizację oprogramowania. Usterka jest sporadyczna, więc kiedy ją testowali, działała, ale teraz nie działa.
Nie chcą słuchać żadnych wyjaśnień, na czym polega problem:(.

Lokalne sklepy elektroniczne zazwyczaj mogą dostarczyć części z RS przy minimalnych kosztach. Przynajmniej w miejscu, gdzie mieszkam. Ale dostawa trochę trwa.

Więc warsztat nalegał na wykonanie diagnostyki, która wykazała, że wymagane są dwie aktualizacje oprogramowania. 140 funtów za diagnostykę i 300 funtów za aktualizację oprogramowania. Usterka jest sporadyczna, więc kiedy to testowali, działało, ale teraz nie działa.
Nie chcą słuchać żadnych wyjaśnień, w czym problem:(.
Na twoim miejscu zamówiłbym albo mikroprzełącznik, albo cały wybierak.

Jeśli bycie bez samochodu przez kilka dni lub ładowanie z włączonym zapłonem jest opcją, wybrałbym DC2C-K9AA | ZF Button Micro Switch, Pre-wired Terminal, 10.1 A @ 250 V ac, SPDT, IP6K7 | RS

Lokalne sklepy elektroniczne zazwyczaj mogą dostarczyć części z RS przy minimalnych kosztach. Przynajmniej w okolicach, w których mieszkam. Ale dostawa trochę trwa.

Na twoim miejscu zamówiłbym albo mikroprzełącznik, albo cały shifter
Dzięki. Zamówiłem przełącznik z RS za jedyne 3 funty z dostawą na następny dzień za 7 funtów. Warto spróbować.

Jedyne, czego nie rozumiem, to to, że po zaparkowaniu i naciśnięciu przełącznika obwód jest otwarty, co zmierzyłem miernikiem. Jeśli więc styki przełącznika ulegną awarii, usterka wystąpiłaby tak, jakby zawsze był zaparkowany, a więc nie byłaby problemem.:unsure:

Dzięki. Zamówiłem przełącznik z RS za jedyne 3 funty z dostawą na następny dzień za 7 funtów. Warto spróbować.

Jedyne, czego nie rozumiem, to to, że po zaparkowaniu i naciśnięciu przełącznika jest obwód otwarty, co zmierzyłem miernikiem. Więc jeśli styki przełącznika ulegają awarii, usterka byłaby taka, jakby zawsze był zaparkowany, a więc nie stanowiłaby problemu.:unsure:
Zgadzam się, że warto spróbować. Mimo że Twój omomierz wykazywał pewną ciągłość na przełączniku, nadal może mieć zbyt dużą rezystancję styku, a samochód może chcieć zobaczyć zmianę stanu przełącznika przed rozpoczęciem ładowania.

Zdiagnozowałbym stan braku ładowania w następujący sposób:
1) czy nie przechodzi testu kliknięcia przekaźnika podczas pociągania i zwalniania spustu gałki zmiany biegów, ale udaje mu się ładować, gdy samochód jest włączony kluczykiem?

Jeśli nie, problem leży gdzie indziej. Zanieś go do serwisu lub bardzo sprytnego warsztatu.

2) jeśli nie przechodzi testu kliknięcia, ale ładuje się po włączeniu samochodu, powtórz pociąganie za spust selektora biegów i uważnie posłuchaj samego przełącznika. Powinien wydać ciche tyknięcie spod selektora biegów. Jeśli nie, masz problem mechaniczny z przełącznikiem lub został on do siebie zespawany. Wyciągnij selektor biegów i sprawdź, czy przełącznik wydaje dźwięk po uruchomieniu go bezpośrednio przy zawiasowej metalowej dźwigni połączonej z przełącznikiem. Jeśli nie, wymień mikroprzełącznik. Jeśli tylko bezpośrednia ręczna obsługa przełącznika powoduje jego tykanie, napraw mechanikę lub kup nowy selektor biegów.

3) jeśli Twój przełącznik wydaje dźwięk, sprawdź za pomocą multimetru i ręcznego uruchamiania przełącznika, czy przełącznik nie jest elektrycznie trwale zamknięty. Przełącznik powinien przełączać się między nieskończonymi omami a 0 omami podczas ręcznego uruchamiania.

Jeśli jest elektrycznie trwale zamknięty (lub otwarty), przełącznik jest z pewnością uszkodzony, wymień go. Jeśli nie, spójrz na rezystancję, gdy przełącznik powinien być zamknięty. Jeśli rezystancja wynosi solidne 0 lub cokolwiek, co jest najniższą rezystancją, jaką może pokazać Twój multimetr, gdy jego przewody są zwarte w najniższym zakresie omów, to przełącznik naprawdę powinien działać. Możesz mieć uszkodzony przekaźnik lub okablowanie zamiast uszkodzonego przełącznika lub coś zupełnie innego.

4) jeśli przełącznik wydaje się działać, ale wykazuje pewną rezystancję styku w omach i słyszysz sam mikroprzełącznik podczas pociągania za spust, przylutuj przewody zworkowe do nóżek przełącznika i zewrzyj i otwórz te przewody ręcznie. Czy przekaźnik teraz wydaje dźwięk?

Jeśli tak, mikroprzełącznik jest uszkodzony, wymień go. Jeśli nie, problem leży gdzie indziej (być może przekaźnik lub okablowanie).

Na twoim miejscu zamówiłbym albo mikroprzełącznik, albo cały selektor.

Jeśli brak samochodu przez kilka dni lub ładowanie z włączonym zapłonem jest opcją, wybrałbym DC2C-K9AA | ZF Button Micro Switch, Pre-wired Terminal, 10.1 A @ 250 V ac, SPDT, IP6K7 | RS

Lokalne sklepy elektroniczne zazwyczaj mogą dostarczyć części z RS przy minimalnych kosztach. Przynajmniej tam, gdzie mieszkam. Ale dostawa trochę trwa.
Zamówiłem DC2C-K9AA z RS z dostawą na następny dzień, co kończy się dostawą w 2 dni, ponieważ siedzi w lokalnym magazynie przez 28 godzin.
Przewody stykające się ze sobą powodowały klikanie przekaźnika, więc krok do przodu, ale nie mogłem go naładować.
Przylutowałem nowy przełącznik i złożyłem selektor, przekaźnik klika i mogłem uzyskać stałe pomarańczowe światło i ładowanie przy 4,9 kW.
Ponieważ przełącznik ulega awarii jako obwód otwarty, co jest tym samym, co w pozycji parkowania, zastanawiałem się, dlaczego system myślał, że nie jest cały czas w pozycji parkowania. Jak sugerował #repoman i po pewnej zabawie, myślę, że kontroler szuka zmiany pozycji przełącznika z zamkniętej na otwartą po tym, jak czujniki Halla wykryły „park” i zanim zapłon zostanie wyłączony. Jeśli przejdziesz przez właściwą sekwencję, wydaje się to działać dobrze. Przetestuję ponownie dziś wieczorem 🤞

Cóż, wydaje się, że to sukces. Przełącznik za 11 funtów zamiast co najmniej 700 funtów za wymianę drążka.

Zamówiłem DC2C-K9AA z RS z dostawą na następny dzień, co kończy się dostawą 2-dniową, ponieważ siedzi w lokalnym magazynie przez 28 godzin.
Przewody stykające się ze sobą powodowały klikanie przekaźnika, więc krok do przodu, ale nie mogłem go naładować.
Przylutowałem nowy przełącznik i złożyłem selektor, przekaźnik klika i mogłem uzyskać stałe pomarańczowe światło i ładowanie przy 4,9 kW.
Ponieważ przełącznik ulega awarii jako obwód otwarty, co jest tym samym, co w pozycji parkowania, zastanawiałem się, dlaczego system myślał, że nie jest cały czas w pozycji parkowania. Jak sugerował #repoman i po odrobinie zabawy, myślę, że kontroler szuka zmiany pozycji przełącznika z zamkniętej na otwartą po wykryciu przez czujniki efektu Halla 'park' i przed wyłączeniem zapłonu. Jeśli przejdziesz przez odpowiednią sekwencję, wydaje się działać dobrze. Przetestuję ponownie dziś wieczorem 🤞
Jak dobrze pasował DC2C-K9AA? Czy trzeba było jeszcze coś majstrować poza wycięciem środkowej nóżki?

Jak dobrze pasował DC2C-K9AA? Czy trzeba było coś jeszcze majstrować poza wycięciem środkowej nóżki?
Oryginalny przełącznik był Cherry, widać to po jego wyjęciu, ale brak innych informacji. Jeśli masz małą lutownicę i odsysacz do lutowania, łatwo go usunąć. Po prostu zagiąłem środkową nóżkę z powrotem na siebie, przełożyłem metalową dźwignię i wcisnąłem ją i przylutowałem. Żadnych problemów. Zajęło to tylko około 1/2 godziny między wyjęciem selektora z samochodu a jego wymianą. Chociaż robię to już trzeci raz, więc nabieram wprawy.
Wyjęcie płytki drukowanej jest trochę trudne, ponieważ jest ona mocowana za pomocą 6 plastikowych klipsów i nie zapomnij wyczyścić nóżek nowego przełącznika, aby uzyskać dobre połączenie lutowane.

Oryginalny przełącznik był wiśniowy, widać to po jego wyjęciu, ale brak innych informacji. Jeśli masz małą lutownicę i odsysacz do lutowia, łatwo go usunąć. Po prostu zagiąłem środkową nóżkę z powrotem na siebie, przełożyłem metalową dźwignię i wcisnąłem ją, a następnie przylutowałem. Żadnych problemów. Zajęło to tylko około 1/2 godziny między wyjęciem selektora z samochodu a jego wymianą. Chociaż robię to już trzeci raz, więc nabieram wprawy.
Moja sugestia dla majsterkowiczów to odcięcie przynajmniej drugiej nóżki oryginalnego przełącznika, pozostawiając wystarczająco dużo, aby chwycić ją cienkimi szczypcami. O wiele łatwiej jest wylutować pojedynczą, oddzieloną nóżkę, niż bawić się odsysaczem do lutowia lub knotem miedzianym, aby wyjąć wielonożny element w jednym kawałku.

To oczywiście zakłada, że ktoś już wie, że element jest uszkodzony.

Dobra, cienka lutownica rzeczywiście ułatwia sprawę, ale odcięcie nóżek sprawia, że usunięcie jest dziecinnie proste nawet dla niewykwalifikowanego użytkownika lutownicy.

Wkładając nowy przełącznik, użyłbym również topnika do nóżek, tylko trochę, upewniając się, że żaden topnik nie dostanie się do przełącznika ani na punkty lutownicze. Jestem beznadziejny w lutowaniu bez topnika, dlatego.

Moja sugestia dla majsterkowiczów jest taka, aby odciąć przynajmniej drugą nóżkę oryginalnego przełącznika, zostawiając wystarczająco dużo, aby chwycić ją cienkimi szczypcami. O wiele łatwiej jest wylutować pojedynczą odciętą nóżkę, niż bawić się z odsysaczem lutowia lub plecionką miedzianą, aby wyjąć wielonożny element w jednym kawałku.

To oczywiście zakłada, że ktoś już wie, że element jest uszkodzony.

Dobry, cienki grot lutownicy rzeczywiście ułatwia sprawę, ale odcięcie nóżek sprawia, że ​​usunięcie jest dziecinnie proste nawet dla niewykwalifikowanego użytkownika lutownicy.

Wkładając nowy przełącznik, użyłbym również topnika do nóżek, tylko trochę, upewniając się, że żaden topnik nie dostanie się do przełącznika ani na punkty lutownicze. Jestem beznadziejny w lutowaniu bez topnika, dlatego.
Mój lut ma "wbudowany" topnik, ale jest stary i prawdopodobnie teraz zakazany z powodu zbyt dużej zawartości ołowiu lub toksycznego dymu topnikowego. Zgadzam się, że jest to wystarczająco łatwe bez narzędzia do wylutowywania, ale o wiele łatwiejsze z nim; otrzymujesz ładne, czyste otwory, a nowe nóżki wchodzą łatwo.

Kolejną rzeczą, na którą należy uważać, jest nieuszkodzenie innych elementów na płytce, ochrona przed elektrycznością statyczną i staranie się ich nie dotykać. Na szczęście przełącznik jest wystarczająco daleko od innych elementów, że przenoszenie ciepła nie stanowi problemu.

61 - 80 of 100 Posts